Tilbygning – fra det små til det store

Måske har du brug for en mindre forlængelse af huset, måske drømmer du om en helt ny fløj. Mulighederne er mange, når det kommer til tilbygning. Men uanset, hvad karakter dit projekt har, så skal dine løsning passe til dine behov, din økonomi og husets arkitektur. Læs med her og få gode råd til, hvad du skal tænke over, inden du kaster dig ud i at realisere visionerne.

Giv drømmene liv

Bare fordi du mangler nogle kvadratmeter, eller godt kunne tænke dig en anderledes rumdeling med lidt mere albuerum, er det ikke nødvendigt at flytte. Tit kan en tilbygning være langt mere rentabel og mindre energikrævende i og med, at du kan blive i dit eksisterende hus, som du sikkert allerede er begejstret for. Samtidig med at du tilpasser huset til dine behov, giver det også mulighed for at give dit nuværende hus et betragteligt løft.

Når du overvejer, hvordan du skal lave en tilbygning, er der dog forskellige elementer, du skal tage i betragtning. En ting er prisen på en tilbygning, noget andet er, hvordan dit byggeprojekt bedst kan realiseres.

Hvad koster en tilbygning?

Det er klart, at prisen på din nye tilbygning afhænger dels af dit hus og dine visioner for dine nye områder. Tilbygninger kan være eksempelvis at udnytte en 1. sal, hvilket ofte kan være nemt at få tilladelse til. Det kan dog også være en helt ny bygning i forbindelse med den eksisterende eller for sig selv. Det er vigtigt, at du er realistisk. Materialevalg og omfang skal selvfølgelig styres af det økonomiske råderum. Og rådfører du dig inden med en entreprenør, kan vedkommende også hjælpe dig med at få øje på steder, hvor du kan hente besparelser.

Planlæg kun et byggeri, du med garanti har råd til. Det er aldrig en god idé at spare, efter arbejdet er gået i gang, for det er ikke en god forretning. Derimod kan du altid tilføje undervejs eller med tid og få en pris på eventuelle tillægsarbejder. Dem kan du så altid realisere, når der er økonomisk råderum.

Jo større jo billigere

Husk, at jo flere kvadratmeter, du planlægger et tilbygge, desto lavere bliver din kvadratmeterpris. Eksempelvis er 100 kvadratmeter oftest langt billigere, når det kommer til kvadratmeterpris end en tilbygning på 20 kvadratmeter.

Dit område har også noget at sige i forhold til priserne. Hvis du bor i et område med høje huspriser, des mere vil du få ud af det økonomisk, når du laver en tilbygning til din nuværende bolig. Det betyder dog ikke, at det er en dårlig idé, hvis du bor i et mere billigt område, dog kan du blot ikke forvente samme økonomiske udbytte i tilfælde af et eventuelt salg.

Lidt har også (meget) ret

Det kan godt være at mange kvadratmeter er billigt i forhold til få. Men du behøver ikke tænke stort, for at få store ændringer. Faktisk kan ganske få kvadratmeter virkelig ændre karakteren af dit hus og give lige præcis den ekstra plads, der giver dig mulighed for at mødes i køkkenalrummet eller holde øje med børnene fra stuen. Det, at tilføje et enkelt rum til eksempelvis rækkehuset kan have utrolig stor betydning for jer i dagligdagen.

Det flotte resultat

Som udgangspunkt er det helt centralt at se på, hvordan dit hus stil og karakter er. Dette gælder især, hvis dit hus er af ældre dato, for det kan være uskønt med tilbygninger, der slet ikke er i tråd med husets eksisterende udformning. Derimod skal du se din tilbygningstanker som en lejlighed til at give hele huset en flottere, anderledes eller mere interessant fremtoning. En rigtig god tilbygning er en helhed, ikke en isoleret opgave, og den skal hænge logisk og funktionelt sammen med husets andre rum og ydre fremtoning.

Dyrk de synlige ændringer

Den bedste tilbygning er nok den, men ikke ser, fordi det lykkes at bygge sammen, så det nye lægger sig op ad det oprindelige. Af samme grund kan det nogle gange svare sig at ændre på det eksisterende hus for at skabe en sammenhæng.

Men samtidig med, at det skal spille sammen kan det også være flot, at gøre noget ud af overgangen mellem den gamle og den nye bygning ved at vise, at der sker noget nyt. Det kan eksempelvis være, at der bliver skabt gode forbindelser mellem rummene særligt, hvis det er uderum, eller der kan være dobbelthøjde til loft, indbyggede møbler eller et anderledes lysindfald.

Brug de naturlige materialer

Når der skal bygges kan det godt betale sig at overveje naturlige materialer. Til tilbygninger har træ den fordel, at det bidrager med varme og er billigere at bygge med end mursten. Samtidig kan det være med til at give huset et blødt og naturligt præg. Naturmaterialer bliver samtidig kønnere med tiden og forbinder os til stedet frem for at virke fremmedgørende.

Husk ganglinjerne

Det giver sig selv, at det skal være nemt at færdes mellem rummene. Derfor er det helt centralt, at din tilbygning ikke gør dit hus til en labyrint med åbne tilgange, ruder til haver eller tilstødende rum, som kan give en fornemmelse af, at huset er større end det egentlig er.

Hvad med haven eller terassen?

Det er også værd at huske på, at en tilbygning tager plads fra grunden, og dermed også har indflydelse på haven. Af samme grund er det vigtigt med en løsning, der klæder dit hus og udnytter din grund bedst muligt. Husk også sammenhængen med haven og terrassen, ligesom din tilbygning måske åbner mulighed for en overdækning/ halvtag, nu du alligevel bygger til.

Der skal være lys

Det er vigtigt at huske, når man drømmer om at tilføje kvadratmeter, at det kommer til at spille ind på, hvordan lyset falder i huset. Det gælder både, hvis der er tale om en tilbygning i træ eller mursten, men faktisk også hvis tilbygningen primært er i glas eller en udestue med glasfacader. Derfor skal du passe på, at de hovedområder, I opholder jer i ikke lige pludselig kommer til at ligge for dybt inde i huset, så de dermed ikke får tilført lys. En anden mulighed er at tilføje ovenlysvinduer over de mørkeste områder i boligen, hvis tilbygningen gør eksisterende rum mere dunkle.

Husk taget

Når du bygger til, tænker du måske mest på, hvor dit køkkenbord skal stå eller om sofaen kan være der. De fleste menneskers udgangspunkt for en tilbygning er i hvert fald funktionaliteten indvendig. Og det er da også helt centralt at have for øje. Men glemmer du taget, vil du hurtigt fortryde det, for det kan skæmme dit hus. For faktisk er formen på taget meget karakteristisk for husets fremtoning og arkitektur.

Gå efter god rådgivning

Det er altid en god idé at rådføre sig med eksperter, inden du kaster dig over et større projekt som en tilbygning til dit gamle hus. For der er mange muligheder, når det kommer til at bygge nyt. Og derfor er gode råd vigtige. Du skal jo gerne stå med et nyt hus, der gør dig lykkelig og som give dig præcis det, du har brug for. Få lavet tegninger og beregninger i god tid, så din tilbygning kan så blive helt, som du ønsker.

Få et tilbud på din byggeopgave

Vi giver dig et fuldstændig uforpligtende tilbud på din byggeopgave. Giv os lidt information om opgaven, så vil vi regne lidt på det og kontakte dig, så hurtigt vi kan.

Du er også velkommen til at ringe på 71 96 96 17

Vi har vundet prisen som Årets Håndværker i kategorien Tømrer 2019 hos Anmeld Håndværker.

Det er vi enormt stolte af, så tak til alle vores kunder og samarbejdspartnere. Du kan i øvrigt tjekke vores anmeldelser ved at besøge Anmeld Håndværker.

Alt i tømrerarbejde. Alt i Snedkerarbejde. Vi dækker hele Sjælland.